Puppycursus

Puppycursus is essentieel voor jou en je hond

puppycursus op de hondenschool

Deze informatie geldt eigenlijk voor alle hondenrassen en niet alleen voor de Clumber Spaniel puppy’s. Welk ras of kruising je ook hebt, je zult tijd moeten investeren in een goede basis en opvoeding voor je hond. De meest gemakkelijke en gebruikelijke manier is door een puppycursus te volgen met je hond.

Iedere puppy moet leren. Leren wat zijn baasje van hem verwacht. Ook moet de wereld om hem heen nog helemaal verkend worden, want voor puppy’s is alles nieuw. Het is heel leuk om een hond in huis te halen maar het kost ook erg veel energie om de opvoeding goed te doen. Toch is de opvoeding die je in de eerste paar weken al doet een erg belangrijke basis. Dit zal voor een groot deel bepalen hoe de verdere opvoeding en training zal verlopen.

Zodra je pup enkele weken bij je in huis is kun je ermee naar de puppycursus. Normaal gesproken doe je dat bij een hondenschool in de buurt. Maar de tijd heeft niet stil gestaan en je kunt nu ook online een puppycursus volgen! Dat scheelt je een hoop tijd voor het heen en weer rijden naar de hondenschool. Ook kun je trainen met je pup wanneer je dat wilt. Zo ben je niet meer gebonden aan een vaste avond voor de cursus. Heb je tussendoor een uurtje over? Dan kijk je een nieuwe instructie en leer je eerst zelf hoe je het moet overbrengen, vervolgens kun je je hond de nieuwe oefening aanleren. Makkelijk hoor.

Verschillende manieren om je pup op te voeden

Zoveel mensen, zoveel wensen. Net als bij kinderen zal iedere hond een unieke opvoeding krijgen. Wat voor de één heel normaal is kan voor de ander een no-go zijn. En andersom ook. Iedereen heeft zijn eigen normen en waarden en dat zie je uiteindelijk terug in het gedrag van je puppy. Die doet namelijk wat jij goed vindt of wat jij niet afkeurt. Je kunt op twee manieren tewerk gaan bij de opvoeding:

1. Corrigeren bij fout gedrag

Deze methode is gebaseerd op straf en correctie. Wanneer je puppy iets doet wat niet mag zoals binnen plassen, ergens in bijten, tegen je op springen etcetera, geef je hem een correctie. Dat kan mondeling door boos te worden of je geeft je hond een tik of een schop. Deze methode wordt niet aangeraden! Je pup zal zo bang van je worden en je leert je hond op deze manier wat hij wél moet doen. Hij weet het immers niet.

2. Belonen bij goed gedrag

Dit is de manier waar de meeste mensen de voorkeur aan geven en die ook het meest wordt gewaardeerd door dierenliefhebbers en de dieren zelf. Het principe is alsvolgt. Wanneer je hond gedrag laat zien dat wenselijk is, zoals buiten een plasje doen, beloon je hem daarvoor. In het begin kan dat met een vrolijk ‘goedzo!’ en een koekje, en later laat je het koekje achterwege. Als je hond tegen je opspringt terwijl je dat niet wilt zeg je ‘nee!’ en negeer je hem. Blijft hij vervolgens op de grond staan dan geef je hem weer aandacht en een vrolijk compliment. Bijt de pup in je hand tijdens het spelen? Zeg dan ‘au!’ en stop direct met spelen. Na een aantal keer zal je puppy begrijpen dat je stopt met spelen als hij je bijt, hierdoor wordt hij veel voorzichtiger want hij wil immers graag met je spelen.

Als je naar een puppycursus gaat leer je nog veel meer over de opvoeding van je hond. Je kunt ook een boek kopen zoals ‘Puppies voor Dummies’ of ‘Een hondenleven lang leren’. Erg interessant voor nieuwkomers onder de hondenbezitters.