Over het ras

Clumber spaniel puppy

De Clumberspaniel is een rustige hond die zo nu en dan erg lollig uit de hoek kan komen. Hij is niet lui of slaperig, maar wel rustig van karakter. Erg kenmerkend voor de Clumber Spaniel zijn zijn kalme houding, relatief forse bouw en jachtinstinct. Van oorsprong werd deze hond dan ook als jachthond gebruikt.

Herkomst Clumber Spaniel

Zeker is het niet, maar naar alle waarschijnlijkheid is de Clumberspaniel vanuit Frankrijk naar Groot Brittanië gekomen en kwam terecht in Engeland. Daar werd het een favoriete jachthond van de rijke families en zelfs van de leden van het Koningshuis. De Clumber Spaniel werd daardoor steeds populairder en de vraag naar deze hond nam steeds meer toe.

Uiterlijk van de Clumberspaniel

De hond heeft een schofthoogte van gemiddeld 45 centimeter en het gewicht komt gemiddeld zo tegen de 35 kilogram aan. De hond is niet erg hoog en met zijn relatief lange lichaam is het een forse hond. De kop lijkt erg vierkant en heeft lange, goed behaarde oren. De staart is redelijk laag aangezet en is van gemiddelde lengte.

Eigenschappen van het ras

Clumber Spaniels zijn goede jagers, echte huisvrienden en trouwe volgers. Ze kunnen op bepaalde momenten erg lollig uit de hoek komen. Gemiddeld wordt deze hond zo’n 12 jaar oud.